Stappenplan bij probleem scenario 8
Opmerkingen naar aanleiding van het Handhavingskader
De stappen
Toelichting op het stappenplan
Partijen
De tuinders, bestuur van de volkstuinenvereniging en politie.
Introductie
Criminaliteit, vereniging versus openbare orde. Witwassen, wapenbezit, criminaliteit. Er zijn criminele activiteiten op het volkstuinvoorziening.
Preventieve acties
De kwaliteitseisen, het Omgevingsplan en de regels van de vereniging zijn helder gecommuniceerd en altijd beschikbaar. De vereniging zorgt voor informatievoorziening, bijvoorbeeld via een website of digitaal via een e- mail. Kijk voor meer info op Goede communicatie.
Regelmatig wordt er een afspraak gemaakt door een van de bestuursleden met de toezichthouder (wijkagent) en een rondje over het park gelopen.
Indien het gewenst is kunnen er ook camera’s worden geïnstalleerd door de vereniging. Een vereniging mag in principe camera’s ophangen voor toezicht, maar dit moet wel gebeuren in overeenstemming met de privacywetgeving in Nederland, met name de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG is de Europese wetgeving die de bescherming van persoonsgegevens regelt. Als een vereniging camera’s wil ophangen voor toezicht, moet zij ervoor zorgen dat dit voldoet aan een aantal voorwaarden:
- Rechtmatigheid van de verwerking: De vereniging moet een rechtmatige grondslag hebben om de camera’s te gebruiken. Dit kan gebaseerd zijn op het gerechtvaardigd belang van de vereniging, de uitvoering van een overeenkomst, een wettelijke verplichting, toestemming van de betrokkenen, of een andere wettelijke grondslag.
- Transparantie: De vereniging moet de aanwezigheid van camera’s duidelijk kenbaar maken aan de betrokkenen, bijvoorbeeld door het plaatsen van duidelijke borden. Mensen moeten op de hoogte worden gesteld van het feit dat er cameratoezicht is en wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de beelden.
- Doelbeperking: De camera’s mogen alleen worden gebruikt voor het specifieke doel waarvoor ze zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld het bewaken van eigendommen of het waarborgen van de veiligheid van de leden en bezoekers.
- Minimale gegevensverwerking: De vereniging moet ervoor zorgen dat de camera’s niet meer gegevens verzamelen dan nodig is voor het beoogde doel. Ook moet de bewaartermijn van de beelden redelijk zijn en de gegevens moeten adequaat worden beveiligd.
- Rechten van betrokkenen: Personen die worden gefilmd door de camera’s hebben bepaalde rechten, zoals het recht op inzage in de verzamelde beelden, het recht op rectificatie of verwijdering van onjuiste beelden, en het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking in bepaalde situaties.
Schakel altijd even met een jurist voordat u hiertoe overgaat.
NB: Particuliere camera’s mogen alleen opgehangen worden met als doel de bescherming van eigendommen. Daarbij mag maar een beperkt deel van de openbare ruimte in beeld worden gebracht om de privacy te beschermen van mensen in de openbare buitenruimte. Het is dus essentieel dat een vereniging zich bewust is van de privacyregels en ervoor zorgt dat het cameratoezicht in overeenstemming is met de AVG. Als de vereniging niet voldoet aan de wettelijke vereisten, kan dit leiden tot juridische gevolgen en boetes.
Indien het gewenst is kunnen er ook regelmatig ’s avonds controle rondjes gemaakt worden door een wijkagent. Aan de statuten of aan het huishoudelijk reglement wordt toegevoegd dat indien de politie moet worden ingeschakeld voor de handhaving, het desbetreffende lid geroyeerd kan worden.
Toelichting op de stappen
Stap 1 – Politie/gemeente vragen om advies bij vermoeden
Wanneer het bestuur het vermoeden heeft dat er criminele activiteiten plaats vinden op de tuin zal het bestuur eerst advies inwinnen bij een overheidsinstantie. Tevens zal er een schriftelijke juridisch dekkende brief gestuurd worden naar het desbetreffende lid inhoudende een eerste en laatste waarschuwing.
NB De bijgevoegde brief 6 in de Handreiking Handhaving klopte niet en was een combi van twee verschillende brieven. Daarom is dit veranderd.
De stap is nu: Voorbeeldbrief 6a is te gebruiken als het bestuur een formeel gesprek nog mogelijk acht. Brief 6b is een schriftelijke formele eerste en laatste waarschuwing zonder gesprek.
Afhankelijk van hoe regelmatig er overleggen plaats vinden kan dit als agendapunt worden opgenomen voor een overleg met wijkagent etc. Vinden er slechts jaarlijks, of weinig overleggen plaats dan kan er contact worden opgenomen met X.
NB ‘X’ is niet ingevuld in de huidige versie van de Handreiking Handhaving. Zie bij Contact een gemeentelijke vertegenwoordiger die mogelijk ‘X’ is.
Stap 2 – Politie inschakelen bij heterdaad
Wanneer het bestuur constateert dat er criminele activiteiten plaats vinden op de tuin zal het bestuur direct de politie in moeten schakelen. De politie neemt het vanaf dat moment over.
Stap 3 – Vervolgstappen
Schakel met de juridisch adviseur en neem dat advies over en volg de stappen* overeenkomstig het advies.
Eindresultaat
Vereniging heeft voldaan aan haar naleving. De vereniging heeft tevens een dossier opgebouwd van de gemaakte stappen.
*Ook voor personen met crimineel gedraag bestaat de wens betreffende een zwarte lijst of om elkaar hierover te informeren. Dit stuit op privacybezwaren en vereist nadere uitwerking.
Verantwoordelijkheid
Tuinders dragen de verantwoordelijkheid om ook te melden wanneer er een vermoeden is of wanneer er criminele activiteiten worden geconstateerd. Vervolgens draagt het bestuur de verantwoordelijkheid om hierop te reageren en bovenstaande stappen zorgvuldig te volgen. De politie heeft de verantwoordelijkheid om te handhaven wanneer er wet- of regelgeving wordt overtreden.