Tips voor herziene versie van Handhavingskader & voor besturen
De Handreiking Handhaving is volgens de gemeente een ‘levend document’. Dat betekent dat er wijzigingen kunnen volgen voor verbetering van de ondersteuning van besturen. De huidige versie van de Handreiking Handhaving bevat nog onduidelijkheden en situaties die niet helemaal af zijn. Verder zijn er algemene tips voor besturen op deze webpagina.
Bruikbare tips en toevoegingen kunnen via deze webpagina ingezonden worden, zie het contactformulier onderaan.
Tips Handreiking Handhaving
Hieronder tips en suggesties die ingezonden zijn door volkstuinverenigingen.
In het document Handreiking Handhaving wordt gesproken over een ‘federatie’. Daarmee wordt een overkoepelend orgaan bedoeld waar alle volkstuinverenigingen terecht kunnen voor ondersteuning. Deze federatie is er (nog) niet. Ook wordt gesproken over een ‘juridisch bureau’. Dat is er (nog) niet.
In de tekst op deze website zijn ‘federatie’ en ‘juridisch bureau’ vervangen door ‘platform’. De meeste volkstuinverenigingen zijn aangesloten bij het Platform Rotterdamse Volkstuinen of de Rotterdamse Autonome Parken. Wellicht kunnen die (tegen betaling) ondersteuning bieden.Omdat de gemeente een juridische relatie heeft met de ‘vereniging’ (niet met een lid) via de huurovereenkomst, worden sancties aan de vereniging gegeven. Dus als een lid niet voldoet aan de bouwvoorschriften wil de gemeente dat de vereniging/het bestuur daarop handhaaft. En zal de gemeente de vereniging een sanctie geven als het lid zich niet houdt aan de voorschriften. Daarom is het essentieel in het Huishoudelijk Reglement op de nemen dat mogelijke sancties en schade die toegekend of ontstaan zijn door een lid, ook aan het lid verlegd worden. Daarmee wordt voorkomen dat de vereniging (en de andere leden via de contributie) uiteindelijk voor de kosten opdraait.
Een formulering kan zijn: Indien een claim, schade of verzoek tot schadevergoeding het gevolg is van niet naleven van de voorschriften van de vereniging en/of verzoeken van het bestuur, wordt het betreffende lid aansprakelijk gesteld.
Het is te adviseren om in het Huishoudelijk Reglement op te nemen dat een lid per direct het lidmaatschap ontzegd kan worden als deze de oorzaak is van politie optreden op de volkstuinvereniging. Uiteraard is een procedure van hoor en wederhoor redelijk. Maar het is fijn als een opzeggingsprocedure in zulke gevallen kort en krachtig is.
Het is te belangrijk om alleen een ‘lidmaatschapsovereenkomst‘ met leden af te sluiten. Dus geen ‘onderhuurovereenkomst’ (kan helemaal niet) of ‘gebruiksovereenkomst’.
Via een lidmaatschapsovereenkomst wordt diegene lid van de vereniging en mag daarbij gebruik maken van een tuin. Er is dus geen ‘recht’ op een tuin.
Indien het komt tot een opzegging van het lidmaatschap vanwege probleemgedrag, zijn er verder geen overeenkomsten waarop die tuinder aanspraak kan maken.Mocht er in het verleden wel meerdere of andersoortige overeenkomsten met leden afgesloten zijn, is het te adviseren dit te wijzigen of te laten uitsterven.
Heb je een tip of suggestie?
Vul onderstaand contactformulier in. Eventueel kun je bijlagen toevoegen.