Stappenplan bij probleem scenario 6
Opmerkingen naar aanleiding van het Handhavingskader
De stappen
Toelichting op het stappenplan
Partijen
Bestuur van de volkstuinvereniging versus de tuinder (het lid van de volkstuinvereniging).
Introductie
Overlast en/of verstoring van de openbare orde, zoals geluidsoverlast en andere overlast of drugsgerelateerde overtredingen.
Preventieve acties
De gemeentelijke kwaliteitseisen, de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), het Omgevingsplan en de regels van de vereniging zijn helder gecommuniceerd en altijd beschikbaar. De vereniging zorgt voor de informatievoorziening, bijvoorbeeld via een website of digitale informatie via een e-mail.
Toelichting op de stappen
Stap 1 – Bepaling ernst van de zaak
Indien zich de situatie voordoet dat een lid (regelmatig) milde overtreding(en) begaat kunnen de stappen bij scenario 1 gevolgd worden. Indien het gaat om ernstige overtredingen kunnen de stappen van dit scenario worden gevolgd
Stap 2 – Politie inschakelen
Ook bij openbare orde verstoringen/ernstige overlast kan met de politie worden gebeld. Het bestuur kan aangifte doen bij de politie, of informeert de politie over de kwestie. De politie ondersteunt de vereniging. Tevens wordt er contact gezocht met de gemeente. De politie beoordeelt tevens of er verder onderzoek gedaan wordt/ opsporing etc. De politie pakt de verdere handhaving op.
Stap 3 – Verzamelen (bewijs)materiaal
Noteer wat voor soort situatie zich heeft voorgedaan en wie daar eventueel getuige van waren. Documenteer e.e.a .goed, zodat de politie goed haar werk kan doen. Wat gebeurde, waar, wanneer, wie heeft het onder uw aandacht gebracht en wie waren erbij. Ga niet zelf onderzoek doen, maar praat eerst met de politie of zij de zaak oppakken. Indien de politie de zaak niet oppakt schakel dan eerst met een juridisch adviseur. Mogelijk is onderzoek dan wel nodig. Dit moet goed gebeuren.
Stap 4
Schakel met een juridisch adviseur in het geval er sprake is van ernstige overlast en de politie verder geen actie onderneemt. Doe een melding bij de politie indien er weer sprake is van overlast.
Eindresultaat
(volgens het Handhavingskader) Vereniging heeft voldaan aan haar naleving. De vereniging heeft tevens een dossier opgebouwd van de gemaakte stappen.
NB Het eindresultaat volgens het Handhavingskader is erg optimistisch en niet afdoende. Er moet toegevoegd worden, iets als: Dit houdt niet automatisch in dat het tuinlid geen lid meer is. Daarvoor moet het lidmaatschap opgezegd worden. Kijk daarvoor in probleemscenario 1 en neem de voorbeeldbrief waarin het lidmaatschap wordt opgezegd.
In de praktijk kan het dus voorkomen dat dit scenario niet volledig ondersteunt, omdat het betreffende lid nog geen toegang ontzegd is. Hiervoor is nog geen suggestie opgenomen in dit Handhavingskader. Tips daarvoor zijn welkom voor een volgende versie.
Verantwoordelijkheid
De eerstverantwoordelijke is de tuinder zelf, de tuinder is zelf verantwoordelijk om zich overeenkomstig de wet- en regelgeving te gedragen. Het bestuur is vervolgens verantwoordelijk om de tuinder op overlast aan te spreken en draagt een deel van de verantwoordelijkheid bij de handhaving. De politie kan in beeld komen op het moment dat het gaat om ernstige overlast en de tuinder zich blijft gedragen in strijd met de wet- en regelgeving.