Stappenplan bij probleem scenario 5
Opmerkingen naar aanleiding van het Handhavingskader
De stappen
Toelichting op het stappenplan
Partijen
Bestuur van de volkstuinvereniging versus de tuinder (het lid van de volkstuinvereniging).
Introductie
Leden, commissieleden, bestuursleden worden bedreigd of ondervinden geweld door leden die het bijvoorbeeld niet eens zijn met de regels die gelden en/of onvrede hebben met de handhaving.
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen milde en ernstige bedreiging om na te gaan welke procedures er doorlopen moeten worden.
Milde bedreiging en geweld is schelden, roddelen, bedreiging die naar inschatting vooral ongecontroleerde boosheid is. We verwijzen hiervoor naar de stappen in probleem scenario 1.
Ernstige bedreiging en geweld zoals fysiek geweld, discriminerende uitlatingen, schade aan materiaal is van ernstige aard. Gaat het om een gedraging die in het Wetboek van Strafrecht staat, denk aan belediging, bedreiging, geweld, aanranding, verkrachting, enz. dan altijd met de politie schakelen bij noodsituaties en/of door aangifte te doen.
Preventieve acties
De informatie en communicatie vanuit het bestuur over gemeentelijke kwaliteitseisen, (bestuurs- )reglementen en gewenst gedrag is helder. Het bestuur en commissies maken informatie makkelijk beschikbaar, bijvoorbeeld via de website of via nieuwsbrieven. Bestuursleden en commissieleden worden bij aantreden geïnformeerd over gewenst gedrag.
Besturen volgen de procedure van naleving en handhaving zoals vastgelegd is in de Handreiking, voor akkoord verklaard door de Algemene Leden Vergadering en verwerkt in statuten of in het huishoudelijk reglement. Besturen kunnen eventueel in overleg gaan met het platform voor advies in specifieke situaties.
Toelichting op de stappen
Stap 1 – Bepaling ernst van de zaak
Eerst wordt er bepaald over welke mate van dreiging het gaat. Het gaat over milde dreiging wanneer het schelden, roddelen, bedreiging die naar inschatting vooral ongecontroleerde boosheid is betreft. Het gaat om ernstige dreiging wanneer het letterlijk genomen kan worden, fysiek geweld betreft of schade aan materiaal. Wanneer het gaat om milde dreigingen kunnen de stappen van scenario 1 gevolgd worden. Dit zijn namelijk niet strafbare gedragingen.
Wanneer het gaat om ernstige dreiging kunnen de stappen van dit scenario worden gevolgd.
Stap 2 – Politie inschakelen
Bij ernstige dreiging wordt er met de politie gebeld. Het bestuur doet aangifte bij de politie, of informeert de politie over de kwestie. De politie met de juiste bevoegdheden ondersteunt de vereniging. De politie beoordeelt tevens of er verder onderzoek gedaan wordt/ opsporing etc. De politie pakt de verdere handhaving op. Blijf goed met elkaar in contact. Soms leidt bijvoorbeeld een zaak tot heel veel onrust op het park. Neem in dat geval ook contact op met de politie. De politie kent maatschappelijke onrust teams en kan ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld bij ernstige zaken, zoals een zedendelict tegen een minderjarige.
Stap 3 – Verzamelen (bewijs)materiaal
Noteer wat voor soort situatie zich heeft voorgedaan en wie daar eventueel getuige van waren. Documenteer e.e.a. goed, zodat de politie goed haar werk kan doen. Het dossier kan worden opgebouwd uit onder meer foto’s, video’s, whatsappberichten en ander bewijsmateriaal. Wat gebeurde, waar, wanneer, wie heeft het onder uw aandacht gebracht en wie waren erbij. Ga niet zelf onderzoek doen, maar praat eerst met de politie of zij de zaak oppakken. Indien de politie de zaak niet oppakt schakel dan eerst met een juridisch adviseur. Mogelijk is onderzoek dan wel nodig. Dit moet goed gebeuren.
Stap 4
Neem bij ernstige zaken altijd contact op met een deskundige (het platform?) over de te nemen vervolgstappen en de risico-inschatting per stap. Houdt de politie op de hoogte indien de betreffende persoon weer over de schreef (dreigt) te gaan of onrust ontstaat op het park.
Eindresultaat
(volgens het Handhavingskader) Vereniging heeft geen last meer van bedreiging. De vereniging heeft tevens een dossier opgebouwd van de gemaakte stappen.
NB Het eindresultaat volgens het Handhavingskader is erg optimistisch en niet afdoende. Het moet eigenlijk zijn: Het probleem is aangepakt. Dit houdt niet automatisch in dat het tuinlid geen lid meer is. Daarvoor moet het lidmaatschap opgezegd worden. Kijk daarvoor in probleemscenario 1 en neem de voorbeeldbrief waarin het lidmaatschap wordt opgezegd.
In de praktijk kan het dus voorkomen dat dit scenario niet volledig ondersteunt, omdat het betreffende lid nog geen toegang ontzegd is. Hiervoor is nog geen suggestie opgenomen in dit Handhavingskader. Tips daarvoor zijn welkom voor een volgende versie.
Verantwoordelijkheid
De eerstverantwoordelijke is de tuinder zelf, de tuinder is zelf verantwoordelijk om zichovereenkomstig de wet- en regelgeving te gedragen. Vervolgens is het bestuur van de volkstuinvereniging verantwoordelijk voor inschakeling van officiële handhavers (politie, BOA’s). De gemeente en de politie
kunnen in beeld komen op het moment dat er wet/regelgeving wordt overtreden.